Zgodba Dijaškega doma Poljane


 

Temeljni kamen današnje stavbe Dijaškega doma Poljane je bil položen v oktobru 1976. Financiranje izgradnje so v maniri zgledne socialistične družbene ureditve s samoprispevkom financirali »delovni ljudje ljubljanske in zasavske regije«. V tistem času je dijaški dom deloval kot Dom šole za medicinske sestre na Lončarski stezi 2, v okviru Šole za medicinske sestre. Vpis je bil mogoč zgolj za dijakinje te šole. Dijakinje so v takratni stavbi dijaškega doma opravljale tudi del svoje prakse.

 

Selitev v novo stavbo je bila načrtovana na začetek šolskega leta 1977/78. Zaradi nedokončane zgradbe se je selitev zavlekla v pozno jesen 1977. Nekaj mesecev so dijakinje in vzgojitelji gostovali v drugih ljubljanskih dijaških domovih. V prvih letih delovanja na novi lokaciji so bile domske kapacitete povsem zasedene. V večini sob so bivale štiri dijakinje, tudi na dodatnih ležiščih. Organiziranih je bilo 11 polnih vzgojnih skupin.

 

Leta 1986 se je dijaški dom odcepil od Šole za medicinske sestre in postal samostojen dijaški dom. Preimenoval se je v Dom učenk zdravstvene usmeritve. Posledica osamosvojitve dijaškega doma je bil vpis dijakinj s farmacevtskega, laboratorijskega, zobotehniškega in kozmetičnega programa. Ponovno preimenovanje je sledilo leta 1996, tokrat v Dijaški dom Poljane. V devetdesetih letih se je dijaški dom odprl tudi za dijakinje vseh ostalih srednjih šol, kar se je obdržalo vse do danes.

 

V zadnjih letih se v dijaškem domu spreminja kakovost bivanja, saj se zlasti zaradi manjših generacij srednješolcev, veča število dvoposteljnih sob. Zmanjšano število dijakinj pa se nadomešča z vpisom študentk. Kljub vsem spremembam in pisani paleti dijakinj različnih učnih in študijskih programov Dijaški dom Poljane do šolskega leta 2012/13 nadaljuje tradicijo dekliškega dijaškega doma in ostaja edini dijaški dom v Sloveniji, ki je namenjen zgolj dijakinjam.

 

V letu 2013 je Dijaški dom Poljane med svoje prebivalce sprejel prve dijake in študente. Konec je obdobja ločenih dekliško/fantovskih dijaških domov v Sloveniji. Zgodba se pri nas nadaljuje v harmoniji sožitja bivanja fantov in deklet pod isto streho...

 

 


Ta stran je prilagojena za mobilne naprave.